Z nepotvrzené historie obce

V r. 1434 jsou Lipany již více než sto let živoucí obcí. Pravidelně zavážela týdenní trhy v okolí. Významným artiklem byla lipanská husa, která sehrála v historii obce významnou úlohu. V okolí se také již pěstovalo víno, spíše však pro vlastní spotřebu. Válečná vřava se obce víceméně nikdy podstatně nedotkla. Až na jednu výjimku.

           K Praze dorazila 17. května 1434 od Plzně obě vojska husitských radikálů odděleně. Táborité v čele s Prokopem Holým a posilami z Tábora rozložili své ležení u Krče.

OBRÁZEK

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/f/f8/Mikolas_Ales_-_Jan_Capek_ze_San_%281901%29.jpg

 

Jan Čapek ze Sán (Mikoláš Aleš 1901)

Sirotci, k nimž se dva dny před tím připojilo 600 jezdců pod velením Jana Čapka ze Sán, u lesa Vidrholce poblíž vsi Jirny. Jirny samotné i okolní obce byly vyjedeny tzv. do mrtě. To samé potkalo i vesnice na východní straně Prahy. Čelní představitelé kališnicko-katolické aliance uzavření za hradbami metropole však odmítali o vydání Nového Města jednat a k otevřené srážce v poli je nevyprovokovaly ani nájezdy Prokopových radikálů v širokém pražském okolí. Ohroženy zásobovacími oddíly od Jiren i Krče byly i Lipany. Upozorněn na výjimečný chov husí, lahodné víno i jinak prosperující obec závistivými sedláky z okolí, vtrhl zásobovací oddíl Prokopa Holého do vsi. Komory i spíže však po dlouhé zimě zely prázdnotou. Na vině byl, tak jako v letech budoucích místní zvyk. Navzdory těžké době si neutahovat opasky. Husičky byly již dávno upečeny, víno i pivo vypito, rozinky snědeny a zbytky mouky použity na koláče. Na vojáčky nezbylo zhola nic. To prý rozlítilo Prokopa Holého natolik, že 22. května dává povel k přesunu na Kolínsko. Při přesunu vojska již tehdy známou císařskou cestou lál lipanským sedlákům. Mohl jsem vás učiniti slavnými na věky věků. Slávu však získají druzí lipanští! Tak se stalo, že k rozhodující bitvě došlo až u Českého Brodu u tehdy neznáme vsi Lipany.

Informace našel a článek sepsal M. Procházka

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *