Gulášová liga 2011, část druhá: Guláš

Gulášová (Extra) Liga v Lipanech

V sobotu 27. srpna 2011 se v Lipanech konal III. ročník soutěže, která byla v rámci I. ročníku nazvána Gulášovou ligou. Soutěžní disciplinou je příprava nejchutnějšího guláše, historicky tradičním způsobem, tedy v kotlíku na otevřeném ohni. Soutěžící mají k dispozici 3 kg masa (dodaného organizátory soutěže), další ingredience si volí sami, záleží tedy na jejich zkušenostech, gastronomické fantazii a erudici, zda jejich guláš bude tím vítězným.

Kromě těchto odborných aspektů je ale nutné disponovat i souhrnem vlastností, kterým sportovní psychologové říkají hezky česky „ vlastnosti morálně-volní“. Ty nabývají na významu zejména v situacích, kdy kromě soupeřů ze startovní listiny vstupuje do hry i moc vyšší, tedy příroda se svými rozmary. Soutěže pod širým nebem mohou připravit mistrům kuchařům i „ kotlíkovým topičům“ nejednu horkou chvilku. Nepřízeň počasí v tomto ročníku vzbuzovala otázku, zda letošní soutěžící byli připraveni komplexně a nepodcenili v přípravě žádný z výše uvedených aspektů. Již brzy po začátku soutěže všichni s obavami vzhlíželi k nebesům, jejichž tmavě-šedá barva byla předzvěstí možných problémů. Někteří ze soutěžících mimoděk vzpomínali na poučky z tábornických příruček, které barvitě popisují jak udržet otevřený oheň v situaci, kdy se otevře obloha a z ní se spustí pořádný liják. Zhruba v polovině soutěže se příroda opravdu rozhodla podrobit soutěžící i pořadatele těžké zkoušce, snad s latentním záměrem dosáhnout u nich ještě většího uspokojení z konzumace jednotlivých gulášů, jejichž nesporná kvalita nebyla nepřízní počasí vůbec dotčena.

Letošní soutěžní týmy se rekrutovaly z obyvatel pořádající obce Lipany a obcí Kuří a Kolovraty. Posledně zmiňovaná obec si mohla dovolit vzhledem k počtu obyvatel sestavit soutěžní týmy dokonce dva a sice Kolovraty I. a Kolovraty II. Dva týmy z jedné obce v letošní soutěži byly novinkou a zároveň počinem strategického významu, na který lze pohlížet minimálně dvěma diametrálně odlišnými pohledy. Tím prvním pohledem je aspekt vytvoření vnitřní konkurence , tím druhým možná vyšší šance na výhru. O tom, který z aspektů nakonec převážil si řekneme později…

Letošní dvoučlenná porota byla reprezentována zahraničními odborníky. Kdo z vážených čtenářů by očekával gastronomické zástupce maďarské či rakouské kuchyně bude překvapen. Členy poroty byli dva sympatičtí zástupci země, jejíž národní gastronomie byla v roce 2010 zapsána do seznamu nemateriálního kulturního dědictví UNESCO. Pokud stále ještě tápete napovím, že typickým produktem této gastronomie je například Foie gras , Le Coq Au Vin,  Bouillabaisse, ale také mnoho dobrého ve skupenství tekutém. Ano, ovšem, kdo jiný než vyslanci ze země galského kohouta by nezaujatě mohli posoudit kvalitu nefalšovaného kotlíkového guláše.

Výsledková listina obsahovala kromě vyhlášení pořadí jednotlivých vynikajících gulášů i tři další soutěžní pod-kategorie. Jednalo se o následující pod-kategorie,  „založení ohně“ (porotce člen HZS), „kvalita slzného reflexu při krájení cibule“ a „ funkční a módní design pracovního oblečení soutěžících“

Vítězem pod-kategorie založení ohně se stala obec Kuří. V pod-kategorii kvalita slzného reflexu přesvědčili domácí, tedy Lipanští, kteří jako jediní dokázali rozplakat i svého maskota, u prkénka s cibulí sedící hadrovou pannu oblečenou do soutěžního Lipanského stejnokroje. Díky vysoké estetické úrovni výše zmíněného stejnokroje se porota rozhodla udělit Lipanům i titul vítěze v pod-kategorii funkční a módní design pracovního oblečení soutěžících.

Vítězným gulášem se stal guláš týmu Kolovraty II. Zdá se tedy, že aspekt vyššího počtu účastníků z jedné obce by mohl být v budoucích ročnících jistou formou konkurenční výhody. Zda se jí ostatní účastníci rozhodnout příští rok v gulášovém klání využít je otázkou i výzvou zároveň. Organizátoři ujišťují, že místa, surovin i paliva je dost a diváci si s konzumací většího množství guláše poradí snadno. Navíc příště slíbilo svojí účast i sluníčko, takže za rok na viděnou u ohňů.

Gulášům ZDAR !   Organizátorům, Účastníkům a Divákům DÍKY !!

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *