Vrba v Lipanech

Okrašlovací spolek se ujal nejstaršího stromu v okolí Lipan.

Se vší pravděpodobností nejstarší strom v katastru Lipan najdete pár kroků z lipanské návsi směrem na Kuří. Vrba se mnoho let nacházela ve velmi špatném stavu a její kmen je ve značné části svého objemu vykotlán. Přesto tato stará stromová dáma vyživovala dvě silné větve směřující svým růstem do louky pod silnicí. Jejich váha však v minulé zimě bohaté na sníh zasadila kmeni značnou ránu a kmen se počal rozlamovat. Východiskem bylo radikální krácení obou větví a odlehčení oslabeného kmene. Zároveň bylo nutné ochránit otvor uprostřed stromu před deštěm, který podporuje hnilobný proces uvnitř kmene.

Údržby se s povolením ÚMČ ujal mistr zahradnický pan Vojtěch Fišer se synem. Za jedno odpoledne odborně odstranil hlavní větve a ostatní „slepé“ výhony. Zakrytí stromové dutiny se ujali členové okrašlovacího spolku.

Lze předpokládat, že vrba, která podle odhadu mistra Fišera je stará více jak 200 let a má obvod kmene 498cm bude i další roky působit radost hráčům „geocachingu“, kteří si strom oblíbili. Především však můžeme mít radost, že s jarním pučením lipanská vrba získá mladistvou podobu.

Fotogalerie

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *